digITeducation

Om mig

IMG_7672Mitt namn är Petra Åslund och jag har jobbat som svensk- och engelsklärare i 14 år. Undervisning har alltid varit en passion och redan innan IKT kom in i bilden på allvar så ägnade jag mycket tid åt att hitta på varierade och kreativa uppgifter åt mina elever. Att den digitala tekniken idag ger oss helt nya möjligheter till just variation och kreativitet har bara ökat mitt engagemang och gjort mig ännu mer medveten om både pedagogik och didaktik. Det är en rolig tid att vara lärare helt enkelt!

Även om jag definitivt hör till de IKT-frälsta lärarna, så ser jag också mycket bra i traditionella undervisningsmetoder. Det är absolut inte nödvändigt att slänga ut allt gammalt beprövat som faktiskt fungerar bara för att det nu tillkommit teknik som öppnar upp helt nya möjligheter. Den stora konsten blir istället att försöka hitta det bästa sättet att undervisa om det aktuella ämnet, vilket kan innebära klassisk kateder-undervisning med papper och penna eller en projektbaserad uppgift med digital redovisningsform. Arbetsområdet, elevernas individuella behov och gruppsammansättning får avgöra vilken undervisningsform som blir bäst. Och det är ju dessutom helt möjligt att blanda gammalt och nytt helt och hållet. Inga begränsningar!

Jag är legitimerad lärare i svenska, engelska och historia med gymnasielärarkompetens och jobbar sedan hösten 2017 på Globala gymnasiet i Stockholm. Innan dess jobbade jag under många år som högstadielärare på Falkbergsskolan i Botkyrka. Utöver min ämneskompetens har jag också läst både filmvetenskap, statsvetenskap och religionsvetenskap. Dessutom har jag båda kurserna i Att leda professionsutveckling i VFU i baggaget och har även under våren 2016 avslutat kursen Lärande med webb 2.0 och nästa generations webb.

Livslångt lärande är något som ligger mig varmt om hjärtat, så den tanken kommer förhoppningsvis att genomsyra denna blogg. Det finns så många möjligheter idag att både kompetensutveckla och utbilda sig. Det finns många bra sajter som erbjuder spännande och givande kurser (de flesta gratis!) som man kan ta del av. Vissa är ganska lätta och kräver inte så mycket engagemang, medan andra har ganska hög ambitionsnivå och kräver att du anstränger dig. Under rubriken livslångt lärande kommer jag att skriva mer om dessa sajter och kurser.

Detta är en nästan komplett lista på de kurser jag läst och avslutat:

 

Games in Schools badge badge

badgeGCE_Badges_01
Arrow
Arrow
Slider